Voorpagina. Cultuur. Drags, Taxichauffeurs en burgemeester Halsema lunchen samen voor een gezamenlijk doel
Cultuur.

Drags, Taxichauffeurs en burgemeester Halsema lunchen samen voor een gezamenlijk doel

Mensen in drag die door taxi’s geweigerd worden. Volgens Dragqueen Jeniffer Hopelezz doorgaans ook bekend als Richard Keldoulis speelt dit probleem momenteel in Amsterdam. Vandaar dat hij afgelopen Bevrijdingsdag een vrijheidslunch organiseerde waar verschillende mensen uit de LHBTI+ gemeenschap en taxichauffeurs elkaar oog in oog konden zien, om zo kennis te maken.

38
Burgemeester Femke Halsema met Jennifer Hopelezz © Declan Kater

Word onderdeel van onze community en maak kennis met onze journalistiek.

Ontvang elk kwartaal weer onafhankelijk én relevant LHBTI+nieuws met onze papieren krant.

,,Het was heel spannend om dit voor het eerst te organiseren, maar ik ben blij met de opkomst van zowel drag artiesten als taxichauffeurs’’, vertelt Richard Keldoulis (61) die vandaag als zijn drag personalia ‘Jennifer Hopelezz (38)’ allerlei mensen ontvangt in de Melkweg voor een speciale vrijheidslunch. Zij zullen met elkaar in gesprek gaan over thema’s als discriminatie en het geweigerd worden door taxi’s. Naast de taxichauffeurs, drag artiesten en LHBTI+ personen zelf is Burgemeester Femke Halsema ook uitgenodigd.

Het verhaal gaat veder onder de afbeelding.

Jennifer Hopelezz (38) © Declan Kater

 ,,Ik hoop vandaag dit probleem aan het licht te brengen, het is een nóg onbekend probleem waarvan maar weinig weten dat het in Amsterdam speelt. Het belangrijkste is dan ook om een dialoog te starten met elkaar’’, legt Jennifer verder uit 

Het verhaal gaat veder onder de afbeelding.

Taxichauffeur Haroun Elbouhmi (61) © Declan Kater

Taxichauffeur Haroun Elbouhmi (61) kent het dilemma via de media. ,,Zelf maakt het mij echt niet uit wie er in mijn taxi stapt. Homo, Lesbie, Christen. Voor mij is een klant een klant en dan ben ik altijd blij’’ lacht Elbouhmi. Dat collega chauffeurs er anders over denken weet Elbouhmi al te goed. Hij kent ook chauffeurs die het wel een probleem vinden om mensen in drag mee te nemen. Ondanks zijn eigen nuchterheid vindt Elbouhmi het lastig om zijn standpunt over te dragen aan zijn collega’s ,,Het is een heel moeilijke kwestie, vaak zit zo’n vooroordeel diep in een mens, en het is lastig om dat te veranderen. Toch begint alle verandering met dialoog’’, legt hij uit.

Het verhaal gaat veder onder de afbeelding.

Dragking Vinny von Vinci (41) © Declan Kater

Dragking Vinny von Vinci in het dagelijks leven bekend als Saskia de Wildt (41) heeft zelf ook de nare gevolgen ondervonden van taxi die de Dragking weigerde. ,,In het verleden boekte ik een Uber, de rit was al bevestigt door de chauffeur via de app. Toen deze chauffeur mij eenmaal zag staan annuleerde hij de rit recht voor mijn neus en reed weg. Hoe moet ik nu thuiskomen vroeg ik me af, want met het openbaar vervoer in drag is al helemaal geen optie’’ , legt von Vinci uit. Vinny’s verhaal staat niet op zichzelf, Jennifer Hopelezz vertelt nog eens over de eerste keer dat zij werd geweigerd door een taxi. ,,Precies tien jaar geleden, het is dus eigenlijk een soort jubileum vandaag’’, lacht Jennifer. Maar ook haar overviel het raadsel ‘hoe nu thuis te komen’ ,,Naar huis lopen op deze hakken is een absolute no go.’’Eenmaal aangekomen spreekt burgermeester Femke Halsema de volle zaal toe. Ze toont haar betrokkenheid met de LHBTI+ gemeenschap en neemt plaats aan tafel. ,,Het is enorm leuk om hier te zijn en bijzonder om te zien hoe dit tot stand is gekomen’’, vertelt de burgmeester aan onze verslaggever. ,,Het is belangrijk dat iedereen hier in de zaal met elkaar samenwerkt, want in het nachtleven zorgen de dragartiesten voor het entertainment en de taxichauffeurs dat iedereen veilig aankomt. Zo versterken de twee groepen elkaar alleen maar meer’’, stelt de burgemeester.  

Hier sluit Keldoulis die doorgaans horeca ondernemer is zich compleet bij aan ,,We leven van elkaar, en ik denk dat we allemaal het beste voor Amsterdam willen’’, zegt hij. 

Het verhaal gaat veder onder de afbeelding.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam in gesprek aan tafel © Declan Kater

Burgemeester Halsema geeft ook aan de dialoog tussen de partijen als gemeente verder te willen helpen faciliteren. 

Aan tafel krijgen de aanwezige naast de keuze uit een buffet ook verschillende stellingen op hun bord geworpen. Zo komen er uiteenlopende gesprekken tot stand, na een bepaalde tijd rouleren de aanwezigen ook van tafel. 

Eenmaal uitgegeten en uitgesproken kijkt Jennifer terug op een geslaagde vrijheidslunch. ,,Nu het allemaal voorbij is ben ik helemaal ontspannen, het was echt heel leuk en wat een eer dat de burgermeester op zo’n drukke dag als 5 mei erbij kon zijn. Dat zegt veel over haar betrokkenheid!’’, vertelt ze. Toch valt er nog niet te spreken van een doorbraak. ,,Een doorbraak zou ik het nog niet noemen, maar dat was ook niet helemaal de bedoeling van vandaag. We hebben de eerste stap naar een oplossing gezet en daar ben ik blij om!’’, Aldus de Dragqueen. Steun ons en join onze community.

Hey lezer! Met jouw donatie help je ons onafhankelijk LHBTI+ nieuws naar de voorgrond te krijgen zonder het achter een paywall te hoeven plaatsen. Onze krant bestaat uit een team van vrijwilligers en we zijn afhankelijk van donaties en advertenties om onze website draaiende te houden, papieren edities te blijven uitgeven en om promotiemateriaal te verspreiden. Met al een donatie van de prijs van een Iced Latte hoeven wij ons niet te verkopen en kunnen we een hele tijd doorgaan met relevant LHBTI+ nieuws uit te brengen. Dus sluit je aan en wees onderdeel van onze community.

Nog € 38 tot het volgende doel is bereikt!

Doneren kan veilig en snel via iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact en overboeking.

Door
Remzi Sen

Hoofdredacteur en Verslaggever.

Laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook.

Cultuur.

In oranje kledij en een regenboog erbij, dit zijn de leukste feestjes voor LHBTI+ tijdens Koningsdag 2024

Reguliers Celebrates In de bekendste LHBTI+-straat van Amsterdam wordt dit jaar iets...

Vier jongeren op De Reguliersdwarsstraat
Cultuur.

De Hetero-invasie

De Reguliersdwarsstraat, normaal een oase van alles wat queer is en dus...

Diepgaande Nieuws Update.

Schrijf je in en ontvang als eerste een e-mail wanneer er een nieuw artikel is geplaatst.