Voorpagina. Financieel. Gat in de markt voor gemeenschap en portemonnee
Financieel.

Gat in de markt voor gemeenschap en portemonnee

Handelen in aandelen leek vroeger voor vele een ver van mijn bed show. Toch wordt het steeds verstandiger voor mensen die liever met een zakcentje hun pensioen in willen gaan om te gaan investeren. Maar hoe doe je dat op een ethisch verantwoorde manier als LHBTI+’er?

664
Ethisch handelende twink voor beursgebouw van Amsterdam met telefoon in zijn hand
Ethisch handelende twink voor beursgebouw © Declan Kater

Word onderdeel van onze community en maak kennis met onze journalistiek.

Ontvang elk kwartaal weer onafhankelijk én relevant LHBTI+nieuws met onze papieren krant.

Er zijn duizenden verschillende opties om in te investeren voor wie dat wilt. Van Tech giganten tot schoonmaakbedrijven en dan nog eens alles daartussenin. Voor ieder is er wel een bedrijf waar je een stukje van kan kopen. Maar bij welke bedrijven worden je centen niet gebruikt om instanties te financieren die LHBTI+’ers proberen te onderdrukken, wel zo’n fijn idee natuurlijk.

Grindr

Menig homo kent de app. Eens in een blauwe maandag open je de app en voordat je het weet beland je een paar uur later op de achterbank van een wat beslagen auto op de parkeerplaats van de lokale supermarkt. Of je bent zo verstandig geweest de app te sluiten na het 40ste verzoek tot een paydate met een man die twee keer zo oud is als jij. Toch is er nog een andere manier om geld te verdienen aan de ‘dating’ app zonder je broek uit te trekken! Namelijk het handelen in de aandelen van dit bedrijf. Als een app die volledig gericht is op de Queer gemeenschap komt het niet als een verrassing dat het bedrijf zich intensief inzet voor een veiliger en accepterende wereld voor LHBT’ers. Van notificaties over wanneer je je weer eens moet laten testen tot de hele gayscene in een digitale revolutie te werpen. Je geld belandt in ieder geval niet in de zakken van een homofobe Arabier of Rus.geld belandt in ieder geval niet in de zakken van een homofobe Arabier of Rus.

De aandelen van Grindr waren een enorme hype toen ze net op de markt kwamen. In één dag klom het aandeel naar een prijs van $36 maar dit zakte alweer snel naar beneden. Nu staat het aandeel stabiel rond de $6. Dat het aandeel zo is gezakt komt volgens het Amerikaanse nieuws platform Barrons.com door het lage aantal betalende gebruikers van de app. Zij melden dat maar 6% van de 11 miljoen gebruikers een premium account hebben. Zet dat tegenover de 18% betalende gebruikers van Tinder zie je dat dat ook respectievelijk een stuk minder is.

Twee gezichten

Wie met zijn hard verdiende centen liever niet meehelpt met het laten groeien van een bedrijf dat actief tegen LHBTI+-rechten lobbyt moet wel goed opletten. Er zijn veel bedrijven die bijvoorbeeld in Amerika conservatieve politici sponseren of bedrijven waarvan hun winst direct in de zakken van een sharia grage oliesjeik belanden. Ook zijn er bedrijven die zich direct uitspreken tegen het bevorderen van gelijke rechten op de werkvloer.

Zo meldt het bekende tijdschrift Times magazine dat het Texaanse oliebedrijf Exxon Mobil corp. In 2022 de werknemers verbood om de regenboogvlag te hijsen voor het kantoorpand tijdens de Pride week. Dit zorgde voor ophef onder de LHBTI+-werknemers binnen het bedrijf. Exxon Mobil liet zelf in een reactie weten dat de reden hierachter was dat het bedrijf absoluut politiek neutraal wil blijven. Of seksuele geaardheid een politiek statement is, is natuurlijk ook een achterhaalde gedachte. 

Sommige bedrijven hebben twee gezichten, zo heeft het Amerikaans beursgenoteerde bedrijf Walmart een hele speciale sectie genaamd Pride & Joy op hun website waar ze geld verdienen aan allerlei regenboog gekleurde spulletjes. Geld wat volgens The Guardian gedeeltelijk gebruikt wordt om politici te financieren die mensenrechtenorganisaties met 0 uit de 100 punten bekronen op een schaal van mensenrechten. Het gaat hier om een bedrag van $442.000 verspreid over 121 politici.

Toch is er goede hoop. Steeds meer bedrijven houden zich bezig met de voortgang van gelijke rechten voor de Queer gemeenschap. In de volgende editie van gat in de markt nemen we bedrijven uit ons eigen land onder de loep en zie je welk bedrijf goed belooft te doen met je geld.

Steun ons en join onze community.

Hey lezer! Met jouw donatie help je ons onafhankelijk LHBTI+ nieuws naar de voorgrond te krijgen zonder het achter een paywall te hoeven plaatsen. Onze krant bestaat uit een team van vrijwilligers en we zijn afhankelijk van donaties en advertenties om onze website draaiende te houden, papieren edities te blijven uitgeven en om promotiemateriaal te verspreiden. Met al een donatie van de prijs van een Iced Latte hoeven wij ons niet te verkopen en kunnen we een hele tijd doorgaan met relevant LHBTI+ nieuws uit te brengen. Dus sluit je aan en wees onderdeel van onze community.

Nog € 38 tot het volgende doel is bereikt!

Doneren kan veilig en snel via iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact en overboeking.

Door
Remzi Sen

Hoofdredacteur en Verslaggever.

Laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook.

Financieel.

Homoman speelt in zijn eentje financieel niets klaar

Volgens een onderzoek uitgevoerd in 2017 door het Centraal Bureau van de...

Diepgaande Nieuws Update.

Schrijf je in en ontvang als eerste een e-mail wanneer er een nieuw artikel is geplaatst.