Voorpagina. Financieel. Homoman speelt in zijn eentje financieel niets klaar
Financieel.

Homoman speelt in zijn eentje financieel niets klaar

Dat vrouwen minder verdienen dan mannen is een algemeen bekend fenomeen. Minder bekend is het feit dat homomannen minder verdienen dan hun hetero collegas. Volgens Zoltán Lippényi (socioloog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen). Valt het verschil in inkomsten voor een groot deel te verklaren aan de heteronormatieve instelling van de meeste werkvloeren in Nederland.

119

Word onderdeel van onze community en maak kennis met onze journalistiek.

Ontvang elk kwartaal weer onafhankelijk én relevant LHBTI+nieuws met onze papieren krant.

Volgens een onderzoek uitgevoerd in 2017 door het Centraal Bureau van de Statistiek gaat het om een verschil van 6000 euro wanneer het gemiddelde jaarsalaris van een heteroman en een homoman naast elkaar worden gezet. Een mogelijke verklaring volgens Lippényi voor dit verschil is het feit dat homoseksuelen simpelweg vaker parttime werken. Toch blijkt dat wanneer je hier voor corrigeert een heteroman alsnog meer verdient.

De mogelijke reden: de manier hoe iemand in de groep ligt. ,,Voor een homoman is het soms moeilijker te bonden met zijn hetero collega’s. Dit vertaalt zich in een minder breed netwerk. Wanneer er promoties worden uitgedeeld komt een homoman minder snel in aanmerking voor die promoties”.

Het is niet het enige gevolg van een heteronormatieve werkvloer ,,Seksuele minderheden kijken eerst goed of ze zich veilig voelen op een werkvloer, vaak komen ze dan uit bij bedrijven die een minder competitieve werksfeer hebben. Heteromannen voelen zich bijna overal veilig, dus die kunnen kiezen voor de werkgever die simpelweg het meeste betaalt”, legt Lippényi uit.Toch zijn er ook voordelen aan homo zijn. Naast een superieure wijnkennis hebben de homo’s nog een trucje achter de hand. ,,Twee homomannen samen compenseren voor het voordeel van hetero zijn. Simpelweg omdat homokoppels de rollen thuis veel duidelijker verdelen. Bij een heterokoppel is het nog vaak zo dat de man voor inkomsten zorgt en de vrouw het huishouden compleet verzorgt.”, Verklaart Lippényi.

In het onderzoek van het CBS valt ook terug te zien dat wanneer homomannen hun krachten bundelen, ze financieel sterker staan. Volgens de cijfers van het CBS verdient een homokoppel gemiddeld 15.000 euro meer dan een heteropaar. Volgens het onderzoeksbureau van het Europees Parlement valt het lagere inkomen van vrouwen grotendeels te danken aan het feit dat zij nog altijd meer tijd kwijt zijn aan het zorgen voor de kinderen.

Een nieuwe opkomende trend van levensindeling lijkt dan ook financieel verantwoorder bij zowel homo als heteroparen. “DINKWADS” gedoopt, of op z’n plat Hollands: “dubbel inkomen zonder kinderen met een hond”. Business Insider omschrijft deze lifestyle als de nieuwe Amerikaanse droom.

Steun ons en join onze community.

Hey lezer! Met jouw donatie help je ons onafhankelijk LHBTI+ nieuws naar de voorgrond te krijgen zonder het achter een paywall te hoeven plaatsen. Onze krant bestaat uit een team van vrijwilligers en we zijn afhankelijk van donaties en advertenties om onze website draaiende te houden, papieren edities te blijven uitgeven en om promotiemateriaal te verspreiden. Met al een donatie van de prijs van een Iced Latte hoeven wij ons niet te verkopen en kunnen we een hele tijd doorgaan met relevant LHBTI+ nieuws uit te brengen. Dus sluit je aan en wees onderdeel van onze community.

Nog € 38 tot het volgende doel is bereikt!

Doneren kan veilig en snel via iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact en overboeking.

Door
Remzi Sen

Hoofdredacteur en Verslaggever.

Laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook.

Ethisch handelende twink voor beursgebouw van Amsterdam met telefoon in zijn hand
Financieel.

Gat in de markt voor gemeenschap en portemonnee

Er zijn duizenden verschillende opties om in te investeren voor wie dat...

Diepgaande Nieuws Update.

Schrijf je in en ontvang als eerste een e-mail wanneer er een nieuw artikel is geplaatst.