Voorpagina. Cultuur. In oranje kledij en een regenboog erbij, dit zijn de leukste feestjes voor LHBTI+ tijdens Koningsdag 2024
Cultuur.

In oranje kledij en een regenboog erbij, dit zijn de leukste feestjes voor LHBTI+ tijdens Koningsdag 2024

Koningsdag staat voor de deur! En waar deze dag voor veel Nederlanders hoog op hun feestrangschikking staat, omdat ze de feesten voor het uitzoeken hebben, is het voor veel mensen binnen de LHBTI+-gemeenschap minder eenvoudig om een party te vinden waar ze zich zowel veilig, als welkom voelen. De Regulist schiet daarom te hulp! Hieronder vind je een overzicht van festiviteiten waar je als LHBTI+’er helemaal op je plek zult zijn tijdens Koningsdag. En omdat veiligheid voorop staat, ook wat tips van de Politie om er een mooie dag van te maken.

49
De Reguliersdwarsstraat in transitie voor Koningsdag © Declan Kater

Word onderdeel van onze community en maak kennis met onze journalistiek.

Ontvang elk kwartaal weer onafhankelijk én relevant LHBTI+nieuws met onze papieren krant.

Reguliers Celebrates

In de bekendste LHBTI+-straat van Amsterdam wordt dit jaar iets heel specials georganiseerd. De Reguliersdwarsstraat heeft normaal gesproken alleen straatfeesten tijdens Pride, maar dit jaar voelde de organisatie Reguliers Celebrates zich ertoe genoodzaakt ook op Koningsdag de slingers op te hangen. 

De reden daarvoor is overigens minder feestelijk. Vorig jaar werd hier op Koningsdag iemand mishandeld vanwege diens geaardheid. “Het is absoluut onacceptabel dat er nota bene in onze eigen straat geweld wordt gepleegd tegen LHBTI+’ers’’, zegt een woordvoerder van Reguliers Celebrates. “Daarom organiseren wij dit jaar zelf een straatfeest, waar we de veiligheid van de bezoekers van De Reguliersdwarsstraat kunnen waarborgen. No party without safety!’’

Tijdens het feest treden verschillende DJ’s en dragqueens op. De entree tot de straat zelf is gratis, maar als je een speciaal ticket koopt krijg je ook nog toegang tot het Skydeck. Dat is de plek waar je je echt de koning, koningin of iets ertussenin van de Reguliersdwarsstraat waant. 

Homomonument

Zoals elk jaar is het op Koningsnacht- en dag weer groot feest bij “misschien wel het belangrijkste monument voor LHBTI+ in Amsterdam’’, zoals Daan Smeelen het Homomonument noemt. Zij is de voorzitter van Stichting Homomonument. 

Ook in 2024 kunnen de bezoekers weer een groots festijn verwachten, met diverse optredens en DJ’s. “We werken samen met veel verschillende Amsterdamse artiesten”, vertelt Smeelen. “Zo komen de DJ’s van De Trut bij het monument draaien’’.

Dat er met het feest in de Reguliers nu voor het eerst nóg een LHBTI+-georiënteerd straatfeest in Amsterdam zal zijn tijdens Koningsnacht- en -dag, ziet Smeelen niet als ongewenste concurrentie, maar juist als aanwinst voor de stad. “Hierdoor heeft iedereen echt een eigen plekje om feest te vieren’’. 

Met LHBTI+-zichtbaarheid zit het volgens Smeelen in ieder geval wel goed bij het Homomonument. “De line-up is zó queer, dat het niemand kan ontgaan dat ze op een LHBTI+-feestje staan En natuurlijk versieren we het terrein ook met een heleboel regenbogen.”

FERRY Rotterdam Koningsdag 2023 © Emma Kondor
FERRY Rotterdam

Vier je Koningsdag niet in Amsterdam, maar heb je toch zin in een LHBTI+-feestje? Dan is er goed nieuws, want bij de Rotterdamse LHBTI+-club Ferry wordt zo’n evenement dit jaar wederom georganiseerd. Het wordt dit jaar een zeer divers feest, met een grote variëteit aan DJ’s en zelfs vogue dansers. 

Dat een LHBTI+-area op Koningsdag ook in Rotterdam belangrijk is, weet Marc Kabbedijk, eigenaar van Ferry, wel zeker. “Het is het meest platte feest dat er is. Heterofestivals waar het draait om bier, tieten en lekker met spullen naar elkaar gooien, die zijn er al genoeg. Daar sta je liever niet tussen. Játòch?’’. 

Kabbedijk denkt dat Rotterdam al met al een erg veilige stad voor LHBTI+’ers is. “We werken hier heel goed samen met de politie. Zij zijn erg zichtbaar op straat en ik heb het gevoel dat je in Rotterdam hartstikke veilig bent. Bij Ferry zorgen we voor een grote hoeveelheid confetti en een gezellig feest, maar bij ons staat veiligheid natuurlijk altijd voorop!’’De Politie

De woordvoerder van de politie benadrukt dat het belangrijk is om goed op elkaar te letten en niet te veel te drinken, ook buiten de georganiseerde feesten om. Het advies is om met een groepje Koningsdag te vieren en het gelijk te melden bij politie of handhaving wanneer iets niet in de haak is. Agenten en handhavers zullen zichtbaar voor alle feestvierders aanwezig zijn. “Of je nou roze of oranje draagt, wij zijn er voor iedereen’’.

Mocht er toch iets vervelends voorvallen, dan vraagt de politie om altijd aangifte te doen. “We werken met een systeem dat bepaalde aangiftes prioriteit geeft om snel op te nemen. En geweld tegen LHBTI+’ers staat hoog op onze prioriteitenlijst.’’

Wij hopen dat dit je helpt om er een geweldige Koningsnacht- en dag van te maken! De Regulist wenst je in ieder geval heel veel plezier! En denk eraan: Be safe!

Steun ons en join onze community.

Hey lezer! Met jouw donatie help je ons onafhankelijk LHBTI+ nieuws naar de voorgrond te krijgen zonder het achter een paywall te hoeven plaatsen. Onze krant bestaat uit een team van vrijwilligers en we zijn afhankelijk van donaties en advertenties om onze website draaiende te houden, papieren edities te blijven uitgeven en om promotiemateriaal te verspreiden. Met al een donatie van de prijs van een Iced Latte hoeven wij ons niet te verkopen en kunnen we een hele tijd doorgaan met relevant LHBTI+ nieuws uit te brengen. Dus sluit je aan en wees onderdeel van onze community.

Nog € 38 tot het volgende doel is bereikt!

Doneren kan veilig en snel via iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact en overboeking.

Door
Remzi Sen

Hoofdredacteur en Verslaggever.

Laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook.

Cultuur.

Drags, Taxichauffeurs en burgemeester Halsema lunchen samen voor een gezamenlijk doel

,,Het was heel spannend om dit voor het eerst te organiseren, maar...

Vier jongeren op De Reguliersdwarsstraat
Cultuur.

De Hetero-invasie

De Reguliersdwarsstraat, normaal een oase van alles wat queer is en dus...

Diepgaande Nieuws Update.

Schrijf je in en ontvang als eerste een e-mail wanneer er een nieuw artikel is geplaatst.