Voorpagina. Onderzoek. Koppijndossier: Poppers nu ook in Nederland voet aan wal
Onderzoek.

Koppijndossier: Poppers nu ook in Nederland voet aan wal

In verschillende landen als Engeland, Spanje en Amerika is er al veel aandacht voor de groeiende populariteit van Poppers als partydrug. Toch lijkt het in onze eigen hoofdstad iets heel nieuws. Lokale ondernemers spelen er slim op in, maar is iedereen er wel zo blij mee?

391
Persoon met Poppers aan de neus in de Wallen, Amsterdam
Gebruik van Poppers onder jongeren neemt toe. Zo ook op de Wallen en de dansvloeren © De Regulist

Word onderdeel van onze community en maak kennis met onze journalistiek.

Ontvang elk kwartaal weer onafhankelijk én relevant LHBTI+nieuws met onze papieren krant.

Wat zijn Poppers?

Poppers zijn drugs die bestaan uit verschillende samenstellingen van nitrietverbindingen. Poppers werden ooit uitgevonden om te functioneren als hartmedicijnen. Het is een chemisch goedje dat gelijk verdampt wanneer je de dop van het flesje opendraait. Wanneer je dit inhaleert geeft de damp een kloppend en high gevoel. Deze high duurt meestal niet langer dan een minuut. In het verleden schreven grote magazines en kranten als Time magazine en The Wall Street Journal over het gebruik onder homoseksuele mannen om het plezier in bed te bevorderen. Nu is het gebruik geëvolueerd naar een ‘partydrug’. 

Alhoewel Poppers niet zo gevaarlijk zijn als andere bekende partydrugs zijn er volgens de voorlichting website ‘Drugs en uitgaan’ nog steeds risico’s aan verbonden. Zo kan het gebruik leiden tot misselijkheid, ernstige koppijn en bij hele uitzonderlijke gevallen bewusteloosheid en gedeeltelijke blindheid. Het laatstgenoemde risico geldt voornamelijk voor mensen die Poppers frequent gebruiken.

Volgens het Trimbos instituut zijn ondanks de relatief lage risico’s Poppers nog zeker niet veilig te noemen. ,,Het is nog onduidelijk hoe groot de risico’s zijn en met welke klachten incidentele of regelmatige gebruikers kampen. Er worden bij de Monitor Drugsincidenten weinig incidenten gemeld met Poppers. Er is waarschijnlijk wel sprake van onderrapportage omdat mensen door de korte werkingsduur mogelijk denken dat het gebruik van Poppers geen rol heeft gespeeld bij een gezondheidsincident’’, zo vertelt Ruben van Beek, woordvoerder bij het Trimbos instituut. 

,,We weten uit de literatuur dat het gebruik van Poppers kan leiden tot oogschade, maar we weten niet precies hoeveel of hoe vaak je hiervoor moet gebruiken of hoe vaak dat überhaupt voorkomt. Daarnaast zijn er verschillende stoffen die allemaal verkocht worden als Poppers met mogelijk ook verschillende risicoprofielen. Meestal is het zo dat risico’s toenemen als de mate van gebruik toeneemt, maar veel is nog onbekend over Poppers’’, laat van Beek weten.Duur

Waar de drugs in bijvoorbeeld Engeland goedkoper zijn dan een grote kop koffie op het treinstation, is het in Nederland nog vrij duur. In Engeland kost een flesje Poppers rond de €4,00 en in Nederland kost datzelfde flesje al snel €10 tot €15. Ondanks die hoge prijs laten de verkopers tijdens een rondvraag door verschillende seksshops aan De Regulist weten dat er een toename in verkoop en interesse is in Poppers. Helemaal legaal zijn Poppers ook weer niet. Vaak worden ze verkocht als leerpoets om zo de antidrugs wetten te omzeilen. Poppers zijn sinds 2001 niet meer legaal te verkrijgen in Nederland. Toch worden de drugs vrij letterlijk onder de toonbank verkocht. Tijdens een onderzoek voor dit artikel heeft De Regulist verschillende seksshops op de Wallen bezocht. Bij alle vier bezochte winkels waren Poppers onder de toonbank verkrijgbaar. Op straat werd er zelfs openlijk gebruik van gemaakt. 

Ook het Trimbos instituut geeft aan verrast te zijn door het relatief hoge gebruik van Poppers in het uitgaansleven. ,,11,4% van ondervraagde geeft aan wel eens Poppers te gebruiken. Dat is meer dan het percentage uitgaande jongeren dat 3-MMC of Truffels gebruikt”, vertelt van Beek.

2020 was het eerste jaar waar er ondervraagde ook gevraagd werd naar het Poppers-gebruik in het Grote uitgaansonderzoek van het Trimbos instituut. ,,In de edities voor 2020 werd er niet om gevraagd, er waren geen aanwijzingen dat het vaak gebruikt werd. Het aantal incidenten dat gebeurt met Poppers zijn enorm laag in vergelijking met andere drugs. Dat zegt niet dat er helemaal geen incidenten zijn. Het is een drug die vaak wordt vergeten op te noemen wanneer hulpverleners ernaar vragen”, herhaalt van Beek. Dat mensen de drugs niet opnoemen na een incident komt volgens Ruben door het feit dat gebruikers denken dat wanneer de ‘high’ van de drugs is uitgewerkt ook alle andere effecten op je lichaam zijn uitgewerkt. Maar dat is niet altijd het geval.

Waar de horeca-exploitanten in Engeland actief inspelen op deze ontwikkeling door naast slecht getapte biertjes ook Poppers aan de bar te verkopen. Lijken de kroeg en club bazen in Amsterdam een beetje terughoudend. Volgens het homo informatie platform ‘man tot man’ is het beleid per bar/club verschillend. Zo is het gebruik van Poppers bij de ene bar geen enkel probleem maar bij een andere is het verboden. Zo blijft het gebruik en de verkoop van Poppers een grijs gebied.

In Canada pleiten politici voor het legaliseren van Poppers om zo de kwaliteit te kunnen waarborgen en de drugs uit dat ‘grijze’ gebied te halen. Van Beek denkt dat legaliseren niet de beste oplossing is. ,,Sowieso vallen de Nederlandse en Noord-Amerikaanse drugmarkt niet met elkaar te vergelijken. En al maak je zoiets legaal lijkt het in een keer veel veiliger, terwijl we te weinig weten van deze middelen om dat zo eenduidig te stellen. Dat kan resulteren in meer gebruikers en zal waarschijnlijk meer incidenten teweeg brengen.’’

Feitje:
Poppers heten Poppers, omdat men vroeger glazen bolletjes had waar het chemische goedje in zat. Die deden ze tussen hun vingers en knepen hierin totdat het bolletje ‘popte’. Zo kwam de damp vrij, en dat inhaleerde ze.

Steun ons en join onze community.

Hey lezer! Met jouw donatie help je ons onafhankelijk LHBTI+ nieuws naar de voorgrond te krijgen zonder het achter een paywall te hoeven plaatsen. Onze krant bestaat uit een team van vrijwilligers en we zijn afhankelijk van donaties en advertenties om onze website draaiende te houden, papieren edities te blijven uitgeven en om promotiemateriaal te verspreiden. Met al een donatie van de prijs van een Iced Latte hoeven wij ons niet te verkopen en kunnen we een hele tijd doorgaan met relevant LHBTI+ nieuws uit te brengen. Dus sluit je aan en wees onderdeel van onze community.

Nog € 38 tot het volgende doel is bereikt!

Doneren kan veilig en snel via iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact en overboeking.

Door
Remzi Sen

Hoofdredacteur en Verslaggever.

Laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook.

Onderzoek.

Ministerie stopt met PrEP-pilot, prijs stijgt met 300%

Het ministerie van Volksgezondheid stopt met de PrEP-pilot, die de hiv-preventiemiddelen voor...

Jongen die naar beneden kijkt op zijn telefoon, om hem heen verschijnen berichten van Grindr
Onderzoek.

Uit wanhoop belanden minderjarigen op Grindr: Wat zijn de gevaren?

Het ging wéér mis. In de Zuid-Hollandse plaats Wassenaar werd een veertigjarige...

Diepgaande Nieuws Update.

Schrijf je in en ontvang als eerste een e-mail wanneer er een nieuw artikel is geplaatst.