Jongen die naar beneden kijkt op zijn telefoon, om hem heen verschijnen berichten van Grindr
Voorpagina. Onderzoek. Uit wanhoop belanden minderjarigen op Grindr: Wat zijn de gevaren?
Onderzoek.

Uit wanhoop belanden minderjarigen op Grindr: Wat zijn de gevaren?

263

Word onderdeel van onze community en maak kennis met onze journalistiek.

Ontvang elk kwartaal weer onafhankelijk én relevant LHBTI+nieuws met onze papieren krant.

Het ging wéér mis. In de Zuid-Hollandse plaats Wassenaar werd een veertigjarige man door de politie staande gehouden. De agenten ter plaatse troffen naast een gebruikte condoom en glijmiddel ook een veertienjarige jongen in zijn auto aan. Uit een verklaring bleek dat de twee orale en anale seks hebben gehad. De volwassen man is voor de rechter gesleept. De rechter heeft vandaag de verdachte 90 dagen gevangenisstraf en 200 uur taakstraf opgelegd. Toch lijkt het geen unicum dat minderjarige jongens op Grindr belanden. ,,Je hebt geen andere keuze’’ vertelt een jongen die vanwege de gevoeligheid van dit onderwerp anoniem wil blijven.

Ik vroeg mij af waarom deze soms minderjarige jongens ervoor kiezen om toch deze app te gebruiken. Om daarachter te komen heb ik afgesproken met een actieve gebruiker. 

De ondertussen achttienjarige gebruiker ging ermee akkoord anoniem zijn verhaal te doen voor dit artikel. We spraken af voor de Stopera in Amsterdam, de plek waar meer dan tweeëntwintig jaar geleden het eerste officiële homohuwelijk ter wereld plaatsvond. We zochten een bankje uit waar niet al te veel mensen langsliepen. Terwijl ik mijn vragen erbij pakte, wierp hij nog gauw een blik op de berichten die hij ontving.

Hij vertelde dat hij op zijn veertiende voor het eerst “voor de grap” een account had aangemaakt. “Eerst gebruikte ik het alleen maar voor chats en stuurde ik enkel foto’s rond”. Ook wist de jongen te vertellen dat mannen het toentertijd geil vonden dat hij minderjarig was en noemde daarbij zelfs een voorbeeld van een voormalig politicus waar hij contact mee had. Zijn eerste afspraakje via Grindr was twee jaar later nadat hij de app had geïnstalleerd. De zesentwintigjarige man waarmee de destijds minderjarig was, wist overigens niet dat hij afsprak met een zestienjarige jongen. “We hebben elkaar gepijpt”, verklaart de jongen. Sindsdien ging hij zo’n twee tot drie keer per maand op dit soort ‘dates’. Soms duurden die dates maar een kwartiertje, andere keren hooguit een paar uur. Naast een-op-een dates sprak hij ook weleens met een man of vijftien tegelijk af. Toen maakte hij op zijn zestiende zijn eerste orgie mee. Alle dates die de jongen heeft gehad waren altijd gedoeld op seks. Hij selecteert zijn dates dan ook enkel op hun uiterlijk. “Ik ben ook niet op zoek naar liefde”, legt hij uit.  De jongen heeft zijn seksuele ontwikkeling dus doorgemaakt zonder dat daar ook maar enige romantiek bij kwam kijken. Maar volgens hem is dit hoe de meeste homojongens hun seksualiteit ontdekken. “Je hebt geen andere keuze,  je gaat niet op school de liefde vinden.”

Dat het soms misgaat op dit soort dates kan voor niemand onbekend zijn. Een kort overzicht van nieuwsberichten online legt de dergelijke gevaren van apps als Grindr duidelijk bloot, zowel in binnen- als buitenland. Onze anonieme bron mag dan ook van geluk spreken dat het ergste wat hem ooit overkwam een ‘catfish’ is.

Uit een survey die ik afnam bij 72 homomannen, kwamen enigszins shockerende resultaten. De helft van de ondervraagden was minderjarig toen ze voor het eerst een profiel op Grindr aanmaakten. Hoewel Grindr een leeftijdsgrens van achttien jaar hanteert, wordt er geen leeftijdsverificatie uitgevoerd. Hierdoor kan in principe iedereen met een mobiele telefoon de app gebruiken. Op basis van de resultaten van de rondvraag kun je dus concluderen dat er sprake is van een probleem met minderjarige jongens. Die dus tegen regels van het platform in actieve gebruikers zijn.

Een kwetsbare doelgroep

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Groningen hebben de legalisatie van het homohuwelijk en antidiscriminatiewetten nog geen impact gehad op LHBTI-jongeren. Nog steeds is er dus niet de vrijheid om overal jezelf te zijn. Dit brengt met zich mee dat homoseksuele jongeren zich er vaak toe gedwongen voelen om hun seksuele ontwikkeling met behulp van Grindr door te maken. LHBTI-jongeren hebben volgens de GGZ twee keer zo vaak psychische problemen. Uit onderzoek van het sociaal en cultureel planbureau bleek dat deze kwetsbare jongeren daarom ook veel sociale media contacten hebben waar ze steun uit halen om zo mogelijke sociale achterstanden met familie of vrienden te compenseren.

Jonge homo’s zijn een kwetsbare doelgroep en dat heeft zijn gevolgen. Volgens de organisatie Defence For Children zijn minderjarige jongens steeds vaker het slachtoffer van gedwongen prostitutie. Er zou veel vraag zijn naar minderjarige jongens, hierbij zou de gemiddelde leeftijd van de slachtoffers op vijftien jaar liggen. Volgens de organisatie spelen apps als Grindr een grote rol omdat dit vaak de manier is waarop de jongens in contact komen met de prostitutie. Uit hun onderzoek blijkt echter ook dat de meeste gevallen onzichtbaar blijven.Veilige alternatieven

Het leven van een homoman is anno 2024 nog steeds niet altijd makkelijk. Maar had mijn ervaringsdeskundige dan echt gelijk toen hij zei dat je als jonge homo geen andere keuze hebt dan Grindr te downloaden? Nee, natuurlijk niet.

Gelukkig zijn er ook nog andere opties. Zo bestaat er het online platform Jong&Out waar een veilige online omgeving gecreëerd is voor LHBT’ers onder de achttien jaar. Hier wordt alles door medewerkers goed in de gaten gehouden en moet je een leeftijdsverificatie uitvoeren om toegelaten te worden. Dit alles om oude viezerikken buiten te houden. Ook hebben steeds meer scholen een GSA. Je zou je hierbij kunnen aansluiten om andere LHBTI’ers van jouw leeftijd te ontmoeten.

Er zijn dus ook andere plekken waar je als jonge homo op een veilige manier in contact kunt komen met mensen die op jou lijken. Maar mocht je het nou echt niet kunnen laten om toch te “social networken” op Grindr, weet dan goed waar je je voor inschrijft.

Steun ons en join onze community.

Hey lezer! Met jouw donatie help je ons onafhankelijk LHBTI+ nieuws naar de voorgrond te krijgen zonder het achter een paywall te hoeven plaatsen. Onze krant bestaat uit een team van vrijwilligers en we zijn afhankelijk van donaties en advertenties om onze website draaiende te houden, papieren edities te blijven uitgeven en om promotiemateriaal te verspreiden. Met al een donatie van de prijs van een Iced Latte hoeven wij ons niet te verkopen en kunnen we een hele tijd doorgaan met relevant LHBTI+ nieuws uit te brengen. Dus sluit je aan en wees onderdeel van onze community.

Nog € 38 tot het volgende doel is bereikt!

Doneren kan veilig en snel via iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact en overboeking.

Door
Cosmo Ebner

Verslaggever.

Laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook.

Onderzoek.

Ministerie stopt met PrEP-pilot, prijs stijgt met 300%

Het ministerie van Volksgezondheid stopt met de PrEP-pilot, die de hiv-preventiemiddelen voor...

Persoon met Poppers aan de neus in de Wallen, Amsterdam
Onderzoek.

Koppijndossier: Poppers nu ook in Nederland voet aan wal

Wat zijn Poppers? Poppers zijn drugs die bestaan uit verschillende samenstellingen van...

Diepgaande Nieuws Update.

Schrijf je in en ontvang als eerste een e-mail wanneer er een nieuw artikel is geplaatst.