Voorpagina. Onderzoek. Ministerie stopt met PrEP-pilot, prijs stijgt met 300%
Onderzoek.

Ministerie stopt met PrEP-pilot, prijs stijgt met 300%

43

Word onderdeel van onze community en maak kennis met onze journalistiek.

Ontvang elk kwartaal weer onafhankelijk én relevant LHBTI+nieuws met onze papieren krant.

Het ministerie van Volksgezondheid stopt met de PrEP-pilot, die de hiv-preventiemiddelen voor zo’n 12.000 mensen beschikbaar maakt. De prijs die gebruikers betalen voor PrEP zal hierdoor van €7,50 naar ongeveer €30 voor één doos van 30 pillen schieten. Een stijging van 300%. Toch gelooft het ministerie dat met een nieuwe aanpak meer mensen gebruik kunnen maken van PrEP-zorg. 

Volgens het ministerie komt de hogere prijs van de pillen ten goede aan de daadwerkelijke zorg. “Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen PrEP-zorg (consulten, diagnostiek) en PrEP-medicatie. De overheid koopt nu nog de medicatie in voor PrEP-zorg via de GGD, gebruikers betalen een beperkte eigen bijdrage van €7,50 per 30 pillen. Omdat de wachtlijsten erg lang waren, en omdat het demissionaire kabinet besloten heeft dat het betalen van de medicatie – zoals ook voor andere preventiemiddelen zoals condooms – door gebruikers zelf betaald kan worden, is ervoor gekozen om deze medicatie niet langer door de overheid in te kopen. Het demissionaire kabinet heeft ervoor gekozen de medicatie geheel door de gebruiker te laten betalen. “Doordat de overheid geen kosten meer kwijt is aan medicatie, kan dit budget besteed worden aan PrEP-zorg voor meer mensen.”, aldus een woordvoerder.

Het Ministerie acht de nieuwe prijs van ongeveer €30 voor PrEP dan ook aanvaardbaar, en denkt niet dat het mogelijke gebruikers afschrikt. Toch staat de prijs van ongeveer €30 niet overal vast. “PrEP-medicatie voor preventief gebruik is geen onderdeel van het verzekerde basispakket, omdat er geen medische indicatie is voor dit gebruik. Het gebruik van PrEP komt voort uit risicogedrag en daarvoor is het basispakket niet bedoeld.’’, legt het ministerie uit. Apotheken kunnen hierdoor zelf prijsafspraken maken met leveranciers, waardoor de prijs per apotheek kan verschillen. Voor medicatie die wel onderdeel uitmaken van het basispakket, bepaalt de overheid maximumprijzen.

Ondanks het feit dat apotheken nu zelf afspraken moeten gaan maken met leveranciers, verwacht het ministerie geen Amerikaanse toestanden voor Nederlanders die PrEP willen gebruiken. In de Verenigde Staten kunnen de kosten voor één doosje van 30 pillen soms wel oplopen tot $1200. “Er zijn op dit moment geen redenen om aan te nemen dat de PrEP-medicatie veel duurder zal worden.” Er zijn nog voldoende aanbieders die PrEP voor een redelijke prijs aanbieden. Tekorten op de geneesmiddelenmarkt worden gemonitord. Fabrikanten die besluiten te stoppen met geneesmiddelen of vertragingen verwachten, moeten dit altijd melden. Deze meldingen worden bekeken om te zien of dit een tekort kan veroorzaken, dat mogelijk zal leiden tot een prijsstijging. Daarvan is nu nog geen sprake.’’

Of het plan überhaupt doorgevoerd zal worden door het nieuwe kabinet is nog maar de vraag. “We zullen het uiteindelijke regeerprogramma en de uitwerking moeten afwachten voor we met zekerheid kunnen zeggen wat het nieuwe kabinet gaat doen met het PrEP beleid.’’

Wil je het vervolg op dit verhaal lezen waar we spreken met een PrEP-gebruiker en de GGD over de mogelijke gevolgen van dit besluit? Abonneer dan snel op onze papieren krant of lees het later online na de publicatie van de derde editie.Steun ons en join onze community.

Hey lezer! Met jouw donatie help je ons onafhankelijk LHBTI+ nieuws naar de voorgrond te krijgen zonder het achter een paywall te hoeven plaatsen. Onze krant bestaat uit een team van vrijwilligers en we zijn afhankelijk van donaties en advertenties om onze website draaiende te houden, papieren edities te blijven uitgeven en om promotiemateriaal te verspreiden. Met al een donatie van de prijs van een Iced Latte hoeven wij ons niet te verkopen en kunnen we een hele tijd doorgaan met relevant LHBTI+ nieuws uit te brengen. Dus sluit je aan en wees onderdeel van onze community.

Nog € 38 tot het volgende doel is bereikt!

Doneren kan veilig en snel via iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact en overboeking.

Door
Remzi Sen

Hoofdredacteur en Verslaggever.

Laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook.

Jongen die naar beneden kijkt op zijn telefoon, om hem heen verschijnen berichten van Grindr
Onderzoek.

Uit wanhoop belanden minderjarigen op Grindr: Wat zijn de gevaren?

Het ging wéér mis. In de Zuid-Hollandse plaats Wassenaar werd een veertigjarige...

Persoon met Poppers aan de neus in de Wallen, Amsterdam
Onderzoek.

Koppijndossier: Poppers nu ook in Nederland voet aan wal

Wat zijn Poppers? Poppers zijn drugs die bestaan uit verschillende samenstellingen van...

Diepgaande Nieuws Update.

Schrijf je in en ontvang als eerste een e-mail wanneer er een nieuw artikel is geplaatst.