Voorpagina. Reizen. Op reis door een berenparadijs
Reizen.

Op reis door een berenparadijs

,,Ik zag twee beren broodjes smeren’’ is een zinnetje dat we allemaal kennen uit onze jeugd. Echter had ik nooit verwacht dat ik daadwerkelijk beren broodjes zou zien smeren, en al helemaal niet dat het er meer dan twee zouden zijn. Maar in de Spaanse kustplaats Sitges is niets minder waar. Ons team, bestaande uit drie magere twinks, waagde zich voor De Regulist in het hol van de beer en je leest hier onze ervaringen!

345
Die jongeren lopen door de uitgaansstraat van Sitges, omringd door Beren
Drie Twinks door een Berenpark © Declan Kater

Word onderdeel van onze community en maak kennis met onze journalistiek.

Ontvang elk kwartaal weer onafhankelijk én relevant LHBTI+nieuws met onze papieren krant.

Sitges

Al sinds de eerste dag dat ik bij mijn Australische kapper kom vertelt hij mij sprookjesachtige verhalen over een klein stadje net buiten Barcelona waar alles en iedereen homo is. Het klonk voor mij als een hedendaagse versie van het klassieke Athene, waar het de norm was om het alleen maar met mannen te doen. Waar volgens de legendes elke Griekse twink op handen en voeten werd gedragen door de oudere generatie, die hen alles bijbracht over zaken als filosofie en Souvlaki. Dit deed mijn verbeelding en fantasie op hol slaan. Het werd een soort doel om daarheen te gaan. Toen ik op een later moment met een vriend op een terras in Oud-Zuid van een croque-monsieur zat te genieten, kwam er een oudere man met zijn hond naast ons zitten. Hij wierp zijn hond op de schoot van die vriend om zo een gesprek te kunnen beginnen. In dit gesprek vertelde hij ook in geuren en kleuren hoe de homostad Sitges een goddeloze plek vol tapas en knappe mannen in veel te strakke Speedos was. Dit zette het beeld helemaal vast in mijn hoofd, ik moest en zou ooit Sitges in het echt zien. Het werd een soort bedevaartsoord. Waar dat voor anderen de grotten van Lourdes zijn, werd het voor mij de stranden van Sitges

Hoe kom je er

Na drie dagen in Barcelona te spenderen besloten we met z’n drieën op de trein te stappen naar Sitges. Na een klein uurtje de Catalaanse kust af te reizen kwamen we aan op het kleine, pittoreske stationnetje van Sitges. Vanaf daar liepen we door de oude krappe straatjes van het stadje naar ons verblijf toe. De sfeer van de stad voelde erg fijn aan en na de drukte van Barcelona was de haast dorpse rust die we hier troffen zeer welkom. De golven sloegen tegen de kust, de terrassen zaten vol met lachende mensen en de restaurants waar we langs liepen roken ieder overheerlijk. De eerste indruk was dus binnen en het leek zeker niet verkeerd.Beren, Mexicanen en agenten

Na heerlijke tapas gegeten te hebben besloten we op boevenpad te gaan. We kochten in de supermarkt een fles wijn en maakten ons klaar voor het beroemde nachtleven van Sitges. We wisten alleen nog niet waar we heen zouden moeten gaan. Eén van onze drieën slingerde daarom zijn favoriete gele app aan en er viel gelijk al iets op… Het leek alsof het berenverblijf van Artis op excursie was naar Spanje. Dit alles weerhield ons er niet van het op een kroegentocht te gooien. Enfin, het legendarische nachtleven van Sitges was prima. De drank was goedkoop, de straten vol en de muziek te verdragen. Toch voelde ik me al snel erg bekeken door de andere bezoekers van het uitgaansgebied. Waar we als drie jonge jongens door de krappe en drukke straatjes liepen, werden we nog net niet aan onze armen naar binnen getrokken door verschillende horeca-exploitanten. Naast dit alles waren de blikken van de mannen op straat intens. Laten we het maar als een compliment zien.

Na voor de zevende keer ‘te bote’ te horen kwam één van ons op het geweldige idee om een verfrissende duik te nemen in de Middellandse Zee. Vol enthousiasme (en inmiddels ook goedkope Verdejo) renden we het strand op, trokken onze kleding uit en sprongen we in zee. Tijdens het zwemmen en tegen de hoge golven in springen attendeerde onze Spaanse plus one, die via de welbekende app was meegekomen, ons erop dat vanaf het strand werd geseind met een zaklamp. In de veronderstelling dat we een boete zouden krijgen, besloten we nog eventjes door te zwemmen, want de beste agent zou toch niet te water komen was onze gedachte. Eenmaal terug aan wal bleek de politie uiteindelijk onze beste vriend. Mijn broek was gestolen, met daarin zowel mijn portemonnee als telefoon, mijn vrienden zijn beroofd van hun camera en powerbank. Maar de Spaanse agenten, die dankzij hun siësta tot in de late uurtjes fit waren, hadden de daders op heterdaad betrapt! Het bleek een groep Mexicanen te zijn. Na de nodige en evenzo befaamde Spaanse bureaucratie kregen we al onze spullen terug. Naast de zoutige nasmaak van de zee op onze lippen bleef er een zoete smaak van rechtvaardigheid bij ons achter.

De rest van de dagen hebben we in Sitges wat rustiger aangedaan. Bakken in de zon en Spaanse reggaeton was de naam van de vakantie. Mijn eerste echte zonvakantie nog wel!

Al met al was Sitges een stad waar toch veel mooie herinneringen aan kleven voor ons. Was het de bedevaart waard? Ja en nee, het is een prachtig kustplaatsje waar je zowel rust als drukte kan vinden. Het eten was lekker en de mensen (naast de Mexicanen) waren zeer hoffelijk. Wellicht leer ik de stad meer te waarderen wanneer ik wat ouder ben. Wellicht word ik ooit zelf zo’n beer die daar de nachten doorkomt met sangria en tapas. Ik denk het niet, maar wie weet!

Steun ons en join onze community.

Hey lezer! Met jouw donatie help je ons onafhankelijk LHBTI+ nieuws naar de voorgrond te krijgen zonder het achter een paywall te hoeven plaatsen. Onze krant bestaat uit een team van vrijwilligers en we zijn afhankelijk van donaties en advertenties om onze website draaiende te houden, papieren edities te blijven uitgeven en om promotiemateriaal te verspreiden. Met al een donatie van de prijs van een Iced Latte hoeven wij ons niet te verkopen en kunnen we een hele tijd doorgaan met relevant LHBTI+ nieuws uit te brengen. Dus sluit je aan en wees onderdeel van onze community.

Nog € 38 tot het volgende doel is bereikt!

Doneren kan veilig en snel via iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact en overboeking.

Door
Remzi Sen

Hoofdredacteur en Verslaggever.

Laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diepgaande Nieuws Update.

Schrijf je in en ontvang als eerste een e-mail wanneer er een nieuw artikel is geplaatst.