Voorpagina. Opinie. Seks weigeren aan een man die mijn vader had kunnen zijn, is geen leeftijdsdiscriminatie
Opinie.

Seks weigeren aan een man die mijn vader had kunnen zijn, is geen leeftijdsdiscriminatie

We moeten waken voor ongelijke machtsverhoudingen in de homogemeenschap, betoogt Daniël van Dijken.

335
Foto van Daniël van Dijken
Daniël van Dijken © Declan Kater

Word onderdeel van onze community en maak kennis met onze journalistiek.

Ontvang elk kwartaal weer onafhankelijk én relevant LHBTI+nieuws met onze papieren krant.

Of mijn vrienden en ik nu seks zouden gaan hebben, vroeg de vijftigjarige man die naast mijn vrienden en mij kwam staan in een homobar. In de ruimte waar wij zaten hingen gordijnen en deze had hij net dichtgedaan. Dit herhaalde zich nog drie keer, zelfs nadat wij de gordijnen steeds terug openden. De zondag ervoor was ik in queer discotheek ‘De Trut’ en werd er door een oudere man in mijn kont geknepen, waarna hij mij volgde tot bij de urinoirs. Dit soort gedragingen van oudere homo’s is voor jonge homo’s niks nieuws binnen de gemeenschap, en gelukkig kunnen we er vaak om lachen. Toch bleef er een negatieve nasmaak aan deze avonden hangen. Ik vraag me af: hoe komt het dat we het hier binnen de community bijna nooit over hebben, is dit normaal?

Je kan je afvragen wat de intenties van deze mannen waren: was het een onschuldig grapje? Verwachtte de man van het gordijn écht dat we voor zijn neus seks zouden gaan hebben? Niet dat het veel uitmaakt, uiteindelijk waren het simpelweg ongepaste acties. Waarom is dit in de homogemeenschap zo genormaliseerd?

Als ik homo dating-app Grindr open duurt het maar een paar seconden voordat ik een bericht krijg van een man die dubbel mijn leeftijd is, ondanks dat ik op mijn profiel heb staan dat ik niet geïnteresseerd ben in mannen die mijn vader hadden kunnen zijn. De app maakt het onmogelijk om berichten van profielen met een bepaalde leeftijd niet te ontvangen, zoals op bijvoorbeeld Tinder wel kan, waardoor jonge homo’s geen enkele bescherming hebben tegen dit soort mannen. Ik krijg dan ook vaak erotisch getinte berichten van oudere mannen: “Hey knapperd”, “Like getting sucked?”, of de welbekende dickpick. Tegen wil en dank in, weet ik ondertussen hoe de penis van een zestiger eruitziet. Meestal reageer ik niet op berichten van oudere mannen, maar ik ben uit irritatie weleens uit mijn slof geschoten: “Laat me met rust, en stuur eens berichten naar mensen van je eigen leeftijd!” Hij reageerde daarop dat heel veel jonge homo’s wél seks met hem willen.Uit mijn omgeving weet ik dat er inderdaad jonge homo’s zijn die seks hebben met oudere mannen. Op zichzelf is een groot leeftijdsverschil natuurlijk geen probleem. Het gevaar ligt in ongelijke machtsverhoudingen: het normaliseren van een groot leeftijdsverschil kan misbruik van kwetsbare jonge homo’s in de hand werken. Terwijl zij juist degenen zijn die zich gesteund moeten kunnen voelen door eerdere generaties, in plaats van seksueel bejegend.

Er is mij door een oudere man weleens verteld dat ik aan leeftijdsdiscriminatie doe omdat ik het afkeur als oudere homomannen jonge homo’s aanspreken met erotische intenties. En volgens een ander mag ik me hier niet druk om maken omdat ik al zoveel privileges haal uit mijn (jeugdige) uiterlijk. Maar als er elke avond dat ik in ‘De Trut’ sta te dansen in mijn kont word geknepen door een man die qua leeftijd meer op Gordon lijkt dan op mijzelf, wordt de stap om met oudere homomannen te praten voor mij steeds groter. Bij elke man die mij aanspreekt is mijn eerste gedachte: “Wil hij seks met mij?”

Deze ervaringen zorgen ervoor dat ik de verbinding tussen jong en oud in de homogemeenschap ervaar als grimmig, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Tijdens de afgelopen Pride heb ik bijvoorbeeld met veel plezier gekletst met oudere homomannen, zonder dat ik daarbij verkeerde intenties ervaarde. Ik weet ook wel dat de meerderheid van de homomannen er niet op uit is om 18-jarigen in hun bed te krijgen, echter voel ik me niet gehoord als ik de keren dat het misgaat wil bespreken. Ik wil niet alle homomannen over een kam scheren, maar ik wil ook niet elke uitgaansavond betast worden. We hebben een homogemeenschap nodig waarin het niet als leeftijdsdiscriminatie wordt gezien om dit soort zaken aan de kaak te stellen, waarin ik op vriendschappelijke basis kan omgaan met oudere homomannen, zonder het gevoel te hebben dat mijn grenzen niet geaccepteerd worden.

Steun ons en join onze community.

Hey lezer! Met jouw donatie help je ons onafhankelijk LHBTI+ nieuws naar de voorgrond te krijgen zonder het achter een paywall te hoeven plaatsen. Onze krant bestaat uit een team van vrijwilligers en we zijn afhankelijk van donaties en advertenties om onze website draaiende te houden, papieren edities te blijven uitgeven en om promotiemateriaal te verspreiden. Met al een donatie van de prijs van een Iced Latte hoeven wij ons niet te verkopen en kunnen we een hele tijd doorgaan met relevant LHBTI+ nieuws uit te brengen. Dus sluit je aan en wees onderdeel van onze community.

Nog € 38 tot het volgende doel is bereikt!

Doneren kan veilig en snel via iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact en overboeking.

Door
Daniël van Dijken

Columnist.

Laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook.

Jongen alleen op zijn bed in het donker
Opinie.

Alex had Mpox: ,,Ik heb het altijd veilig gedaan”

Alex (naam gefingeerd, bekend bij de redactie) kreeg in 2023 van de...

Opinie.

Column van Sjolumn

Ik kan zo boos worden van mensen die uit eten gaan en...

Diepgaande Nieuws Update.

Schrijf je in en ontvang als eerste een e-mail wanneer er een nieuw artikel is geplaatst.